נשירת שיער, המכונה בעגה הרפואית אלופציה, היא תופעה שאופיינית לנשים וגברים בכל הגילאים, אולם היא נפוצה בקרב גברים בשיעור גבוה בכ-40% מאשר בנשים. נשירת השיער הגברית מיוחסת לשינוי מסוים שעובר ההורמון הגברי טסטוסטרון. שינוי זה גורם לו לתקוף את זקיקי השערה ולהשמיד אותם, דבר שנגמר בהתקרחות.
התקרחות יכולה להיות תוצאה של גורמים רבים, ביניהם: תזונה שאינה מכילה את כל הויטמינים הדרושים, מצבי לחץ וסטרס, טראומה, זיהומי עור, מחלות של מערכת החיסון ומחלות הפוגעות בזקיק השערה. יחד עם זאת, מרבית המקרים של נשירת השיער הינם כתוצאה מנטייה תורשתית לכך. אם אביך וסבך הקריחו בגיל צעיר, רוב הסיכויים שגם אתה משתייך לקבוצה הזו.
בשנים האחרונות השוק מתחיל להיות מוצף במינים וסוגים רבים של תכשירים שמבטיחים "הקץ להתקרחות". חלק מהתכשירים הם תרופות לנשירת שיער שניטלות דרך הפה ופועלות על האנזימים שגורמים לשינויים בהורמון טסטוסטרון.
מנגנון ההתקרחות הגנטית
כפי שצוין למעלה, בגברים מסוימים, ההורמון טסטוסטרון יכול לעבור שינוי על ידי אנזימים הקיימים בגוף ולהפוך לחומר אחר בשם DHT. האנזימים שגורמים לתהליך הנ"ל להתרחש נקראים 5-אלפא-רדוקטאז 1 ו-2.
ההורמון DHT הוא אחד הגורמים להגדלה של הערמונית. עובדה זו הביאה את עולם הרפואה לפתח שתי תרופות שחוסמות את האנזימים שגורמים לטסטוסטרון להפוך ל-DHT. שתי התרופות הן פינסטריד (פרופסיה) שחוסמת את האנזים 5-אלפא-רדוקטאז מסוג 2 (75% מסך פעילות ההורמון) והתרופה הנוספת, דוטסטריד (אבודרט) שחוסמת את שני תתי הסוגים של האנזים 5-אלפא-רדוקטאז (כ-95% מסך פעילות ההורמון).
במקביל לכך שהתרופות גרמו להפסקת הגדילה של הערמונית, הרופאים החלו לשים לב שהמטופלים בתרופות הנ"ל מקריחים פחות. הסיבה לכך היא שההורמון DHT, בנוסף להשפעתו על בלוטת הערמונית, גורם גם להרס של זקיקי השערה. חסימת האנזימים שמובילים ליצירת ההורמון הובילה אם כך להפסקה של ההתקרחות.
דוטסטריד מביאה להפסקת ההתקרחות
התרופה דוטסטריד מוכרת יותר בשמה המסחרי אבודרט והיא מאושרת על ידי מינהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA) לטיפול בהגדלה של בלוטת הערמונית.
התרופה פרופסיה, שגם היא שווקה תחילה לטיפול בהגדלה של בלוטת הערמונית, קיבלה את אישור ה-FDA להיות משווקת גם למטרת טיפול בהתקרחות. דוטסריד לעומתה, לא קיבלה את האישור הנ"ל ונכון להיום מאושרת לטיפול אך ורק בהגדלה של הערמונית.
החברה המשווקת את התרופה דוטסטריד ביצעה בעבר מספר ניסויים במטרה לבדוק את יעילותה של התרופה לטיפול ומניעה של התקרחות, זאת על מנת לקבל אישור לשווק אותה לצורך מטרה זו. מחקרים שהשוו בין גברים שקיבלו את התרופה לבין גברים ששימשו קבוצת בקרה וקיבלו תרופת דמה, הראו תוצאות מרשימות של מניעת התקרחות ב-84% מהמטופלים. שיעור הצלחה זה הוא גבוה משיעור ההצלחה של פרופסיה, כנראה בגלל שדוטסטריד חוסמת את שני סוגי האנזימים הפעילים בתהליך ההתקרחות.
יחד עם זאת, ה-FDA האמריקאי טרם אישר את שיווק התרופה למטרת טיפול בהתקרחות וזאת ככל הנראה בגלל תופעות לוואי רבות שנצפו בעקבות השימוש בה וכללו: אימפוטנציה, ירידה בחשק המיני, הגדלת שדיים וירידה בפליטת הזרע.
בכדי למנוע התקרחות, המינון המומלץ הוא כדור של 0.5 מ"ג פעם אחת ביום למשך שנה לפחות בכדי לראות תוצאות. אין לעבור על המינון המומלץ בשום אופן, וחל איסור על נשים בגיל הפוריות להשתמש בתרופה. מכיוון שלא ניתן להשיג את התרופה בצורה חוקית לא בארץ ולא בארה"ב למטרת טיפול בהתקרחות, אנשים רבים רוכשים אותה דרך האינטרנט.
חשוב לזכור כי דוטסטריד טרם אושרה כטיפול בנשירת שיער לא על ידי ה-FDA, ולא על ידי משרד הבריאות הישראלי, ולכן אין המלצה להשתמש בה למטרה זו. אין במידע האמור משום המלצה לנטילת התרופה, עד אישורה על ידי משרד הבריאות הישראלי.