פרופסיה

תקציר המאמר - תוכן עניינים

פרופסיה (Propecia), או בשמו של הרכיב הפעיל Finasteride , הינה תרופה הניתנת בכדורים ואחת מבין התרופות הבודדות שהותרו לשימוש על ידי ה-FDA (משרד הבריאות האמריקאי) לטיפול בנשירת שיער והתקרחות גברית. מדובר בחומר פעיל שהוא אנטי-אנדרוגני, הפועל על ידי עיכוב האנזים שהופך את ההורמון הגברי טסטוסטרון למרכיב בעל פעילות אנדרוגנית חזקה יותר, שנקרא דהידרוטסטוסטרון (DHT).

כלומר, על ידי עיכוב האנזים, התרופה מפחיתה את ההשפעה האנדרוגנית של ההורמון DHT על הרקמות, בין היתר על הקרקפת, ועל ידי כך פועלת נגד נשירת שיער המתרחשת מסיבות הורמונליות.

יש לציין, כי החומר הפעיל אושר לשימוש במקור במינון גבוה יותר כטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית (benign prostatic hyperplasia) וכן בסרטן בערמונית, זאת על ידי פעילותו האנטי-אנדרוגנית.

למי מומלץ להשתמש בפרופסיה?

השימוש בתרופה פרופסיה אושר לטיפול בהתקרחות גברים בלבד, לצורך הגברת צמיחת השיער וכן מניעת נשירת שיער הקרקפת בלבד. התרופה אינה מיועדת לשימוש בנשירת שיער אצל נשים, מכיוון שאצלן המנגנון ההורמונלי הקשור לנשירת שיער הוא שונה, דבר שימנע את יעילות התרופה.

כמו כן, התרופה אסורה לשימוש בילדים. מכיוון שמדובר בתרופה בעלת פרופיל תופעות לוואי בעייתי כמפורט מטה, יש לשקול היטב את השימוש בתרופה ולהמליץ עליה רק כאשר אמצעים טיפוליים אחרים נוסו וכשלו.

זמן השימוש בפרופסיה

משך השימוש בפרופסיה הינו תלוי בחומרת הבעיה ובתוצאות הטיפול. לרוב התרופה מתחילה לפעול תוך כמספר חודשים ותוצאות של צמיחת שיער מחודשת מורגשות תוך כשנה. אולם, בעת הפסקת התרופה לרוב מורגשת נשירת שיער חוזרת, לפיכך השימוש המומלץ בתרופה הינו ארוך טווח ולתקופה של לפחות שנתיים, אז נצפית פעילות מקסימלית של התרופה. חשוב לציין כי בעת הפסקת נטילת התרופה פעילותה האנטי-אנדרוגנית נפסקת והמצב עלול לחזור לקדמותו.

פרופסיה – תופעות לוואי

מכיוון שמדובר בתרופה בעלת פעילות אנטי-אנדרוגנית חזקה, הוכח במחקרים קלינים כי במיעוט המקרים יתכנו תופעות לוואי הנגזרות מפעילותה האנטי-אנדרוגנית, כגון: ירידה בחשק המיני אצל גברים, פגיעה בפעילות המינית עד אימפוטנציה, קושי בשפיכת הזרע, ירידה בספירת הזרע, רגישות והגדלה של רקמת השד וכן הפרשות מהפטמה וכאבי אשכים.

תופעות לוואי נוספות שנצפו כוללות רגישות יתר לתרופה, אשר באה לידי ביטוי בפריחה, גרד ונפיחות בפנים ובשפתיים. התרופה עלולה להשפיע על רמת ההורמון המופרש מבלוטת הערמונית- PSA, ועל כן על גברים המבצעים בדיקה שגרתית לרמת ההורמון ליידע את הרופא כי נוטלים את התרופה.

במידה ושמים לב לתופעות הלוואי המדווחות, על המטופל ליידע את הרופא המטפל באופן מיידי ולהפסיק את השימוש בתרופה. תופעות לוואי אלה חולפות עם הפסקת השימוש על פי מחקרים קלינים שבוצעו. חשוב לציין, כי התרופה אסורה לחלוטין לשימוש בנשים בהריון ועלולה לגרום למומים בעובר. לפיכך מומלץ כי נשים בהריון לא תבואנה כלל במגע עם התרופה.

יתרונות וחסרונות

היתרונות בשימוש בתרופה הם רבים בפעילותה האנטי-אנדרוגנית ובשימוש כנגד נשירת שיער גברים. מדובר בתרופה מבין השתיים היחידות שהוכחה כמעודדת צמיחת שיער מחודשת, בניגוד לתכשירים רבים אחרים הנמצאים בשימוש כטיפול בנשירת שיער, אשר פעולתם הינה רק בעצירת הנשירה בלבד.

החסרונות הברורים בשימוש בתרופה הינם בתופעות הלוואי הקיימות, אשר עלולות להיות בעייתיות עבור גברים בייחוד בגיל הפריון בשל פגיעה בחשק מיני כפי שצוין ופגיעה בספירת הזרע. התרופה אינה מומלצת לפיכך לשימוש אצל גברים בגיל הפוריות המעוניינים ביילודה בתקופה הסמוכה לשימוש בתרופה. עם זאת חשוב לציין כי מדובר בתופעות לוואי שחולפות עם הפסקת השימוש בתרופה ולא נמצאה השפעה ארוכת טווח של השימוש בה.

תמונה של אבי אפללו - מתמחה בפתרונות שיער
אבי אפללו - מתמחה בפתרונות שיער

מתמחה בפתרונות שיער ותוספות שיער רפואיות ומתקדמות באיזור הצפון. עם ניסיון של כ-23 שנה בתחום התוספות השיער.
המרפאה מנוהלת על ידי אבי אפללו, שמאחוריו, צוות עובדים המקצועי והמיומן אשר מקפידים להעניק לכל אחד מלקוחותינו שרות מקצועי ואדיב ו

מאמרים לקריאה נוספת