קרחת גברית, או בשמה הלועזי, אנדרוג'נטיק אלופציה (Androgenetic Alopecia) היא תוצאה של נשירת שיער שיכולה לנבוע מגורמים גנטיים ומהשפעות הורמונאליות. הקרחת הגברית תבוא בדרך כלל לידי ביטוי באמצעות של דלילות שיער באזור המפרצים, כלומר, בקדמת הקרקפת או באזור הקודקוד ובמשך הזמן תתפשט לחלקים נוספים באזור הקרקפת ותעטר את רוב הראש.
קרחת
על ראש של שיער גדלות כ 100 – 150 אלף שיערות. על כל סנטימטר מרובע על ראשנו יש כ- 300 שיערות שכל אחת צומחת מתוך זקיק אשר חבוי מתחת לקרקפת. השיער צומח בממוצע של סנטימטר אחד לחודש. אחת לשנתיים עד שש שנים מתחלף שיער ראשו של גבר שאינו מקריח.
מחזור ההתפתחות של השערה מתחלק לשלושה שלבים:
- אנאגן – שלב הגדילה של השערה בו היא צומחת מתוך הזקיק עד שמגיעה לאורכה הקבוע.
- קטאגן – שלב המנוחה של השערה בו נעצרת הצמיחה.
- טלוגן – השערה מחוברת באופן חלש לזקיק ולאחר זמן מה היא נושרת או נבעטת מתוך הזקיק כאשר ממנו צומח שיער חדש.
במצב רגיל כ- 100 שיערות נושרות ביום ובמקומן 100 שיערות צומחות. במצב של התקרחות, זקיקי השיער מתנוונים ומתים ומתוכן לא צומחות יותר שיערות וזוהי בעצם הקרחת.
סיבות להתקרחות גברית
מה שקובע האם הגבר יקריח או לא הוא לרוב הקידוד הגנטי שיכול לעבור מהגנים של האם או מהגנים של האב. הגורם העיקרי להתקרחות אצל גברים הוא האנזים 5 אלפא- רדוקטאז. כאשר יש פעילות יתר של האנזים הוא גורם לעלייה בפעילות של ההורמון דרוטסטוסטורון אשר גורם לניוון של זקיק השיער.
במדינת ישראל יש הרבה גברים קירחים, דבר המאשש את הסברה כי גברים יהודים נושאים את הגן הגורם להתקרחות. תופעה חדשה שקיימת במדינת ישראל היא שגיל הגברים שמתחילים בתהליך התקרחות נעשה צעיר יותר עם השנים. רופאים קושרים את התופעה הזו למזג האוויר ששורר במדינה, הגורם לכך שהגן מתחיל לתת את אותותיו מוקדם יותר מבעבר. גם שימוש בטלפונים סלולאריים ותזונה לא בריאה עלולה לעורר את הגן להתחיל לפעול.
טיפולים להתקרחות גברית
שנים מנסים גברים להסתיר את הקרחת שלהם, אם על ידי חבישת כובעים ואם על ידי פאה נוכרית, שהייתה פופולארית בשנות ה- 80. שיטת ה"חיסכון והלוואה" היא דבר שמקובל גם בתחום הקרחת, כאשר בשיטה זאת, גברים נוהגים להסתרק באופן שיסתיר את העובדה כי הם מתקרחים. אחרים יאמרו כי קרחת היא סקסית ויתהלכו איתה בגאווה, אך בסופו של דבר, כאשר הגברים מתחילים להקריח הם יכולים למצוא עצמם מדוכאים ופגועים.
הרבה יותר פשוט לנסות ולמנוע את תופעת ההתקרחות כמו תרופות לנשירת שיער, טיפולים טבעיים כמו טיפול בדקל ננסי, ויטמינים, עיסויים בקרקפת, משחות וסרומים ואפילו הקפדה על תזונה והימנעות מקופאין וסיגריות, אך ברגע שהקרחת השתלטה על כל הקרקפת כבר לא נותר לעשות הרבה בכדי להילחם בה. הרפואה האסתטית, מזה כעשרים שנה, מנסה לפתור את בעיית הקרחת באמצעות השתלת שיער.
השתלת שיער נעשית על ידי לקיחה של שיער מהעורף והשתלתו באזור הקרקפת. השתלת שיער היא פעולה כירורגית אשר מבצעים בהרדמה מקומית. התוצאה הסופית נראית לעין כמעט כשנה לאחר הטיפול וברוב המקרים כ- 95 אחוז מהשיער שהושתל ייקלט בקרקפת.
אופציה חדשה יחסית לטיפול בהתקרחות היא מסרק לייזר אשר אמור לשפר את הצפיפות של השיער על הראש ולגרום לצמיחה של שיער חדש. כמו כן, ישנם כדורים שונים אשר אמורים לעצור את תופעת נשירת השיער, ההתקרחות, אך במקרה והקרחת כבר קיימת, ספק אם הם יועילו בשלבים המתקדמים שלה.