התקרחות הינה תופעה נפוצה בקרב גברים וכן מתרחשת גם בקרב אחוז מצומצם מהנשים. מדובר בתופעה לא נעימה ולא רצויה, הגורמת לסובלים ממנה לעוגמת נפש ופגיעה בביטחון העצמי. בעוד שהתקרחות בקרב גברים נפוצה בכ-50% מכלל אוכלוסיית הגברים, התקרחות נשים הינה תופעה נדירה בהרבה.
התקרחות גברית הינה תופעה נפוצה ביותר והתרחשותה נגרמת על פי רוב מסיבות גנטיות, הנטייה להתקרחות מועברת בתורשה בין גברים במשפחה ולעיתים היא מגדלת דור. הסיבה להתקרחות הגברית הנפוצה נעוצה בצורה בו פועל ההורמון הגברי והשינויים בו החל מסוף גיל ההתבגרות מובילים להתדלדלות איטית אך יציבה של שיער.
התקרחות נשים לעומת זאת הינה תופעה נדירה יותר שיכולה לנבוע ממגוון רחב של סיבות. גם כאן קיימת מידה מסוימת של תופעה גנטית המועברת בתורשה, אולם נשירת שיער בגיל הזהב הינה אופיינית יותר זו ובמקרים רבים גם לאחר תום הוסת.
סיבות נוספות להתקרחות בקרב נשים וגברים יכולות להיות נעוצות בלחץ מתמשך, חוסר שינה, תזונה לקויה, טראומה גופנית כגון מחלה, אנורקסיה, נשירת שיער כתוצאה מכימותרפיה וגורמים נוספים.
טיפול בהתקרחות – האם הוא עובד?
התקרחות זמנית שמקורה בטראומה גופנית, תשישות או תזונה לקויה תיעצר על פי רוב עם התאוששות הגוף וברוב המקרים השיער שנשר יחזור לצמוח, לעומת זאת כאשר מדובר בהתקרחות גנטית בקרב גברים ונשים כאחד, ניתן לומר באופן כללי שהטיפול היעיל ביותר הוא מניעה, שכן קל יותר למנוע התפשטות התופעה מאשר להחזיר לצמיחה אזורים שכבר נשרו.
אצל אנשים בעלי נטייה גנטית להתקרחות ניתן לדחות את התופעה ואף למנוע את התפתחותה בעזרת קיום אורח חיים בריא בשילוב עם כדורים שונים המותאמים באופן אישי למטופל.
עם זאת, בשל עוגמת הנפש הרבה שהתופעה גורמת לאנשים בעולם כולו מפותחים בצורה תדירה מגוון טיפולים שמטרתם לא רק למנוע ולצמצם את היקף ההתקרחות אלא לעודד צמיחה מחודשת של שיער באזורים קרחים.
טיפול בהתקרחות – על מה הוא מבוסס?
ברוב המקרים, האזורים המתקרחים אינם מפסיקים להצמיח שיער, אלא אורך חיי השערה הופך לקצר כל כך שלא ניתן להבחין בצמיחתה. מסיבה זו מרבית הטיפולים בהתקרחות מבוססים על עידוד וגירוי זקיק השיער, שאמור לגרום להתארכות חיי השערות באזור הקירח ולמעשה ליצור תופעה של צמיחה מחודשת של שיער.
טיפולים רבים בהתקרחות מבוססים על מינונים שונים של סטרואידים, כגון קורטיזון בצורה של זריקה מקומית, משחה או כדורים, שאמורים לעודד את זקיקי השיער וליצור צמיחה מחודשת. טיפולים אלו ניתנים למטופלים בעולם כולו ומראים מידה מסוימת של הצלחה.
כמו כן קיימים טיפולים נוספים, המותאמים לסוג ההתקרחות הספציפי שחווה המטופל וכוללים שלבים שונים של שינוי הורמונלי בהורמונים שגורמים לתופעת ההתקרחות ושיטות לקיצור "שלב המנוחה" של השיער.
טיפול בהתקרחות – אילו סוגי טיפול קיימים?
כיום קיימים מגוון רחב של טיפולים בהתקרחות בעלי מידות יעילות שונות בקרב מטופלים שונים, בין הטיפולים הנפוצים כיום ניתן למצוא:
- טיפול תרופתי – ניתן להיוועץ ברופא אודות טיפולים תרופתיים שונים, המיועדים בעיקר לגברים (כמו פרופסיה). הטיפול מבוסס על נטילת כדורים שמדכאים ומעכבים את פעולת הורמון ה-DHT שאחראי לתופעת ההתקרחות הגברית. חלק מהטיפולים התרופתיים בהתקרחות גורמים לתופעות לוואי כגון אובדן התפקוד המיני ומומלץ לברר עם הרופא המטפל לאילו תופעות לוואי יש לצפות.
- טיפול מקומי – קיימים מגוון תכשירים לטיפול מקומי בהתקרחות, הנפוץ מביניהם הוא תכשיר רפואי בשם מינוקסידיל הנמכר בבתי מרקחת ופארמים. התמיסה מכילה את החומר הפעיל Minoxidil, שמסייע למנוע התקרחות ואף מעודד צמיחה מחודשת של שיער. השימוש בתכשירים מסוג זה מתאים לגברים ונשים כאחד ונחשב לבטוח ונטול תופעות לוואי. כמו כן, קיימים בשוק מוצרי שמפו לנשירת שיער המיועדים הן לגברים והן לנשים הסובלות מהתקרחות.
- טיפולים אסתטיים – השתלות שיער בלייזר, גירוי זקיקים בלייזר רך, מזותרפיה וניתוחים מקומיים על האזור הקירח קיימים גם הם, אך נחשבים לקיצוניים למדי בעיני מרבית האוכלוסייה.