נשירת שיער היא תופעה רווחת בקרב נשים וסיבות רבות לה. חלקן טבעיות ולגיטימיות וחלקן פחות. הסיבות לנשירת שיער אצל נשים מתחלקות לארבע קטגוריות מרכזיות שהן סיבות גופניות, כגון דיאטות קיצוניות, מחסור בחלבונים וברזל, מחלות חום וזיהום קשה, חוסר איזון בבלוטת התריס, ניתוח משמעותי, נשירת שיער בהריון, נשירת שיער לאחר לידה ועוד.
סיבות הורמונאליות שהן תורשה, כניסה לגיל המעבר, שימוש או הפסקת שימוש בגלולות, הפרעות הורמונאליות שונות בגיל מוקדם יותר, תופעת השחלות הפוליציסטיות ועוד.
סיבות טכניות כמו מתיחת השיער באופן תכוף, החלקות ושימוש בכימיקלים באופן תכוף ועוד, וכן סיבות פסיכולוגיות כמו הפרעת דיכאון, מתח נפשי גבוה וכדומה.
נשירת שיער אצל נשים – שלבים
- שלב האנגן- שלב צמיחת השערה: נשירת שיער בשלב הצמיחה נדירה יותר ובדרך כלל נגרמת עכב גורם השפעה קיצוני, הפוגע בתאי הגוף וכן תאי השערה, כגון: טיפולים כימותרפיים, דיאטות חריפות, תרופות מסוימות ועוד. בדרך כלל נשירה שכזו תוביל להתקרחות אצל נשים.
- שלב הטלוגן- שלב מנוחת השערה: הנשירה הנפוצה יותר, בו השערה נמצאת בשלב מנוחה שבסופו אמורה לנשור השערה, אך לא במהלכו. אם קיימת נשירה במהלך מצב הטלוגן, או שיותר שיערות נמצאות בשלב הזה, הרי שקיימת הפרעה מסוימת אשר גורמת למצב זה להתרחש, כגון: הפרעות הורמונאליות, לידה, דיאטות חריפות ומחסור במינרלים, ויטמינים וחלבונים.
נשירה שכזו, גם אם היא ממושכת, אינה מובילה להתקרחות לרוב, אך יכול להוביל להידלדלות השיער על הקרקפת. אבחון הנשירה בשלבים השונים נעשה על ידי טריכוגרם- בדיקה של סיבי השערה ותאיה, על מנת לקבוע את שלב הימצאותה.
נשירת שיער נשית, לרוב מתחילה סביב גיל המעבר, אך יכולות להיות סיבות הורמונאליות המקדימות את הנשירה בעשור ואף יותר. נשירה וכן התקרחות עשויה להביא למצב של חוסר ביטחון ומבוכה להיראות בפומבי, שכן נשים מקנות לשיערן משקל גדול מאוד במראן הכללי ובטיפוחן היומיומי.
שיטות להסתרת שיער דליל
- השתלת שיער- מתאימה לנשים להן יש עודפי שיער באזורים מסוימים בראש או בגוף, אשר מהם ניתן לקחת שיער להשתלה וכן עבור נשים אשר להן הידלדלות שיער בלתי הפיכה בקדמת הראש. השתלת שיער אינה מתאימה לנשים אשר להן הידלדלות שיער בקודקוד או בעורף.
- פאה – כיום ניתן למצוא מגוון עצום של פאות העשויות בחלקן משיער טבעי או אשר מרגיש טבעי, במחירים שפויים ובשפע של תסרוקות וצבעים, כך שלכל אחת ניתן יהיה להתאים פאה אשר תהלום אותה ותיתן הרגשה טבעית לחלוטין.
- תסרוקות מנופחות – אשר נותנות אשליה של שיער מלא בכל חלקי הראש.
- אבקות הנתפסות בשערות וגורמות להן להיראות עבות יותר ולשיער להיראות מלא יותר גם במקומות בהם יש שיער דליל.
- כובעים ומטפחות – הגרסא היותר מיושנת, אך יכולה להיות אופנתית לא פחות, מכיוון שישנם כובעים יפיפיים אופנתיים וכן מטפחות אשר נראות כאביזר אופנה לכל דבר ועניין.
טיפול בנשירת שיער נשים
- סיבות בריאותיות – הפסקת טיפול בתרופות הגורמות לנשירה, בהתאם לייעוץ רפואי כמובן, טיפול בבלוטת התריס, אכילה נכונה, הוספת תזונה עשירה בברזל ובתוספי מזון וכן בחלבונים וויטמינים. לעתים מה שצריך זה רק סבלנות עד אשר צמיחת השיער תתאזן שוב, באם מדובר במחלת חום, ניתוח או נשירת שיער לאחר לידה.
- סיבות הורמונאליות – טיפול הורמונאלי בהתאם להפרעה ההורמונאלית או לגיל המעבר, אשר לא תמיד מסייע לשיער לחזור לקדמותו, אך יכול בהחלט לעצור את נשירתו.
- סיבות טכניות – מניעה ממתיחת השיער והפעלת לחץ ישיר על הקרקפת.
- סיבות פסיכולוגיות – נטילת תרופות נוגדות דיכאון וטיפול פסיכולוגי יכולים בהחלט למנוע הפרעות כמו טריכוטילומניה (תלישת שיער אובססיבית), לעצור את הנשירה ואף להחזיר השיער לקדמותו.
- נטילת תכשירים או שימוש באביזרים המסייעים בזרימת הדם לקרקפת, כגון מסרקי לייזר ומשחות ובכך להצמיח שיערות מחדש, באם לא מדובר בבעיה מקיפה יותר.
בעת הטיפול בנשירת השיער רצוי מאוד שלא להשתמש בחומרים כימיקלים בשיער כגון צביעה, החלקה, סלסול, הבהרה ותכשירים חזקים.
קרחת היא תופעה אשר לא מעט גברים מתמודדים עמה בכל יום. חלקם משלימים עם הגזירה, לחלקם זה אף מאוד מתאים וחלקם מוצאים פיתרון על מנת להסתיר את התהליך. לא הרבה יודעים, אך גם נשים סובלות מבעיה של התקרחות, אמנם לא באותם המימדים, אך בהחלט מתמודדות עם התופעה, כאשר אצל נשים נתפסת כבעיה לא נעימה ולא אסתטית.
גורמים להתקרחות נשים
- גנטיקה- גם כאן יש לה משמעות לא קטנה, אם כי לא באופן דומיננטי כמו במצבי התקרחות גברים.
- כניסה לגיל המעבר- שלב המתאפיין בירידה בכמויות הורמון האסטרוגן הנשי בגוף ביחס להורמוני הטוסטסטורון וה- DHT הגבריים בגופה של כל אישה. השפעת ההורמונים הגבריים יכולה להשפיע על התקרחות.
- נשירת שיער כתוצאה מטיפולי כימותרפיה נגד מחלת הסרטן.
- שינויים בשיער ובעיות בריאותיות – מחלות זיהומיות, מחלות עור (פסוריאזיס בקרקפת, סבוריאה בקרקפת ועוד) או מחלות חום ממושכות עלולות להביא למצב של נשירת שיער אצל נשים מספר חודשים לאחר שנסתיימו.
- דיאטות קיצוניות מדי וחוסר קיצוני בחלבונים.
- שימוש בתרופות נוגדות קרישת דם, נגד עליית כולסטרול, יתר לחץ דם ונגד דיכאון (נדיר).
- טראומה של הגוף כמו ניתוח מסובך, עלול לגרום להתקרחות גם חודשים לאחר מכן.
- נשירת שיער בהריון
- נשירת שיער לאחר לידה
- תסרוקות תכופות אשר מושכות השיער לאחור.
- חוסר סדירות ארוכה בבלוטת המגן (בלוטת התריס).
- התקרחות המכונה "אלופציה אראטה"- התקרחות זו בדרך כלל מתחילה בנקודה מסויימת המתפשטת לשטח נרחב יותר. התקרחות שכזו היא אוטואימונית, ככל הנראה בעלת רקע גנטי ואופיינית לגילאי 30-60. התקרחות זו מחולקת לפי חומרת הופעתה בגוף: במקום אחד בלבד, במספר מקומות בגוף, כל שיער הקרקפת נושר ובסופו של התהליך נושר כל שיער הגוף או טיפוסית לגילאי שלושים עד ששים.
סימני התקרחות המצריכים תשומת לב הינם: כאשר בכל סירוק נושרות יותר ממאה שערות (לא שמישהי תספור שערה שערה, אבל רואים את ההבדל על המברשת), בצבוץ הקרקפת ממקומות שונים, בעיקר בחלקו העליון ובקודקוד ודלדול נפח השיער באופן משמעותי.
טיפול בהתקרחות
טיפול בהתקרחות מתבצע בהתאם לסוג ההתקרחות וסיבותיה:
- התקרחות גנטית- תכשירים נוגדי התקרחות הנמכרים בבתי מרקחת, כגון מינוקסי ודומיו. כמו כן, גם שימוש בכיסויים כגון פאות או השתלת שיער, אשר יש להתחשב בעובדה כי אינה מתאימה לכל מועמדת.
- גיל המעבר- פתרונות הזהים לסעיף הקודם, נטילת הורמונים נשיים כתוספת על מנת לאזן את רמת ההורמונים בגוף ושימוש בתרסיס אבקתי הנתפס בחשמל הסטטי של השיערה ומעבה אותה, כך שנוצר רושם של שיער מלא יותר ונפוח יותר.
- דיאטות קיצוניות- תגבור מלאי הברזל והחלבונים בגוף, באמצעות תוספי ברזל וכן תזונה עשירה בחלבונים, כגון: בשר, דגים, ביתים, קטניות, טחינה, סויה ועוד.
- שימוש בתרופות מסויימות- יש לשקול, באמצעות התייעצות עם רופא המשפחה, החלפת אותן תרופות בתרופות מקבילות בעלות פחות תופעות לוואי.
- מחלות חום וזיהום- התקרחות אשר בדרך כלל חולפת מעצמה עם דעיכת המחלה, תהליך אשר יכול לקחת חודשים, אך בסופו של דבר יחזור השיער לקדמותו.
- טראומה של הגוף, לידה- גם התקרחות זו היא בדרך כלל זמנית וחולפת בתום מספר חודשים, אם כי יש לשים לב כי אינה קשורה בחסר מסויים של מינרלים וברזל בגוף, אותם רצוי להשלים ולחזק.
- טיפול בכימותרפיה- התקרחות אשר נפסקת בהדרגה עם סיום השימוש בתרופות הכימותרפיות. בדרך כלל חוזר השיער לקדמותו וצומח מנקודת האפס למצב בריא ומלא.
- תסרוקות- כדאי ורצוי להמעיט בתסרוקות מותחות שיער למיניהן באופן תכוף וכן החלקת השיער בפנים למיניהם, אשר גורמת לשיער להמתח בעת הביצוע.
- אי סדירות בפעולת בלוטת התריס- ייעוץ עם רופא אנדוקריני ונטילת כדורים מסויימים על מנת לאזן את תפקודי הבלוטה.
- אלופציה ארטה- זריקות של סטרואידים ישירות לשכבת העור של הקרקפת, או לחילופין נטילת כדורים המכילים קורטיזון. בנוסף, יש הסוברים כי שימוש במשחות קורטיזון ישירות על הקרקפת מסייע, אם כי הרבה פחות מהשאר.